Carys Davies als writer in residence in Amsterdam

04 april 2025

Carys Davies, schrijver uit Wales, verblijft van 31 maart tot 28 april in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds.

Carys Davies' debuutroman West (2018) werd genomineerd voor de Rathbones Folio Prize, stond op de longlist voor de Europese Literatuurprijs, ontving de tweede plaats voor de Society of Authors' McKitterick Prize, en won de Wales Book of the Year voor Fictie. Haar tweede roman, The Mission House (Het missiehuis, 2020), werd door The Sunday Times uitgeroepen tot Roman van het Jaar 2020. Haar derde roman, Clear, kwam uit in het voorjaar van 2024 en werd lovend ontvangen: het boek werd onder meer uitgeroepen tot een van de beste boeken van het jaar door The Guardian, The New York Times, Vogue en The Washington Post. De Nederlandse vertaling, Helder, vertaald door Nicolette Hoekmeijer, verscheen in oktober bij Meulenhoff.

Daarnaast is Davies auteur van twee verhalenbundels, Some New Ambush (2007) en The Redemption of Galen Pike (2014), die de Frank O'Connor International Short Story Award en de Jerwood Fiction Uncovered Prize won. Ze ontving de V.S. Pritchett Prize van de Royal Society of Literature, de Olive Cook Short Story Award van de Society of Authors en een Cullman Fellowship bij de New York Public Library. Daarnaast is ze een Fellow van de Royal Society of Literature en een lid van de Folio Academy.

Davies werd geboren in Wales, woonde en werkte twaalf jaar in New York en Chicago en woont momenteel in Edinburgh.

Tijdens de residentie gaat ze schrijven aan, en onderzoek doen voor, haar nieuwe historische roman die zich afspeelt op zee, in de late negentiende eeuw. Ze kijkt ernaar uit om zich te verdiepen in verslagen van commerciële reizen van Nederlandse schepen, met name in de Zuidelijke Oceaan. Water speelt een belangrijke rol in deze roman, en volgens Davies is het moeilijk een betere plek te bedenken om te verblijven terwijl ze daarover droomt. Beeldende kunst is ook een grote inspiratiebron in Davies' werk, dus zal ze gebruikmaken van de verschillende kunstcollecties in de stad.

Meer nieuws

NIEUWS - 07.07.2025

Laïla Koubaa als writer in residence in Amsterdam

De Vlaamse kinderboekenauteur Laïla Koubaa verblijft van 1 tot en met 28 juli in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds. Jaarlijks wisselen deze twee literaire organisaties een auteur uit voor een verblijf in respectievelijk België en Nederland.

Lachende Boaz, Caroline en Alicia

NIEUWS - 03.07.2025

‘We hopen theater in de Nederlandse Gebarentaal weer tot bloei te brengen’

Sinds vorig jaar ontwikkelt Utrecht Doventheater voorstellingen in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee bieden ze niet alleen ruimte voor een doof publiek, maar ook voor dove performers. Het literaire project ontving vorig jaar steun via de regeling Leesbevordering. We spraken met oprichters Alicia Sort Leal en Boaz Blume (oprichter Eva Prevaes was helaas verhinderd) en zakelijk leider Caroline Smits. ‘Mensen beseffen niet altijd dat je in de NGT ook taalkunst kunt maken.’

NIEUWS - 02.07.2025

Greetje Heemskerk vertrekt bij Nederlands Letterenfonds

Greetje Heemskerk (1961) vertrekt bij het Nederlands Letterenfonds. Zij begon in 2002 als projectmedewerker literaire non-fictie en bekleedde daarna verschillende andere rollen (afdelingshoofd, MT-lid, fondsensecretaris, beleidsstrateeg) binnen het fonds.

Shortlist Toneelschrijfprijs 2025

NIEUWS - 30.06.2025

Drie theaterauteurs maken kans op de Toneelschrijfprijs 2025

Welke theatertekst wordt uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige werk van 2024? De jury maakt vandaag de drie nominaties van de Toneelschrijfprijs 2025 bekend. Alfabetisch gerangschikt op voornaam van de auteur: ‘Wunderbaum speelt live (online gaat het mis)’ van Annelies Verbeke, ‘Europese man, een kroniek’ van Carl von Winckelmann en ‘Pygmalion, of de billen van het beeld’ van David Roos.