Open oproep: Jan van Eyck Academie 2026

13 mei 2025

In 2026 is er weer plek voor een schrijver die een half jaar wil werken aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. De academie is hiervoor op zoek naar schrijvers die (affiniteit hebben met) onderzoeksgericht werken. Schrijvers uit alle genres en met uiteenlopende benaderingen van literatuur kunnen zich voor deze residentie aanmelden tot en met dinsdag 1 juli 2025.

De plek

De Jan van Eyck Academie is een multidisciplinaire postacademie waar onderzoek, ontmoeting en uitwisseling centraal staan. Elk jaar start er een groep van ongeveer 36 internationale deelnemers bestaande uit kunstenaars, curatoren, architecten en ontwerpers – variërend van grafisch ontwerp en mode tot food- en social design. De leeftijd van de deelnemers ligt tussen de 30 en 45 jaar.

Alle deelnemers krijgen de tijd en ruimte om hun eigen artistieke praktijk verder te ontwikkelen, en worden daarnaast uitgenodigd om uit te wisselen met de groep. Een rijk programma van presentaties, workshops, studio visits en een wekelijkse gezamenlijke maaltijd zorgen voor verdieping en onderlinge verbinding. Diversiteit en meertaligheid zijn hierin sleutelwoorden.

Inhoudelijk zet de academie zich in om de rol en betekenis van kunst, vormgeving en andere creatieve praktijken te onderzoeken in relatie tot de klimaatcrisis, milieuverwoesting en de uitwerking hiervan op vele (sociaal-maatschappelijke, geopolitieke, culturele, economische) vlakken.

De schrijversresidentie

Naast de reguliere residenties biedt de Jan van Eyck in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds een residentie voor schrijvers aan. Van 15 januari t/m 15 juli 2026 krijgt een schrijver een eigen studio in de academie, een maandelijks honorarium van € 1000 en een kamer in een gedeeld appartement.*

Van de deelnemende schrijver wordt verwacht dat Maastricht gedurende de residentie de hoofdverblijfplaats is.

De deelnemende schrijver ontvangt een vertaalbudget indien er nog geen Engelse vertalingen van diens werk zijn, plus een eenmalig productiebudget van € 1000.

Het is de bedoeling dat de schrijver aan een eigen project werkt, maar zich ook openstelt voor uitwisseling met de groep internationale deelnemers. Een presentatie aan de andere kunstenaars vormt een vast onderdeel van het verblijf en kan in een vorm worden gegoten die bij de schrijver past. Schrijvers die in het verleden hebben deelgenomen aan de residentie zijn o.a. Lieke Marsman, Maartje Wortel, Niña Weijers, Mustafa Stitou, K. Schippers, Anneke Brassinga, Joost de Vries, Inge Schilperoord, Maarten van der Graaff, Jente Posthuma en Asha Karami. Recentelijk verbleven Merel van Slobbe en Çağlar Köseoğlu in de residentie.

Voor wie

De Open Oproep is voor schrijvers uit alle genres en met uiteenlopende benaderingen van literatuur en literair werk. De leeftijd van de deelnemersgroep ligt meestal tussen de 30 en 45 jaar; we zoeken iemand die in dat opzicht past binnen het programma. Ook theatermakers en journalisten kunnen zich aanmelden, mits het werk een aantoonbaar literair karakter heeft.

We zijn op zoek naar schrijvers die hoofdzakelijk in het Nederlands schrijven en die affiniteit hebben met onderzoeksgericht werken. Onderzoek kan aan de basis liggen van het nieuwe werk, tot uiting komen in de vorm of een onderzoekende houding betekenen. Daarnaast verwelkomen we makers die het materiaal waarmee ze werken kritisch bevragen of werken met meertaligheid, schrijvers die de grenzen tussen genres verkennen of schrijvers wiens werk thematisch past bij de inhoudelijke lijn van de Jan van Eyck Academie.

Aanmelden & selectieprocedure

Om in aanmerking te komen voor deze residentie is een goed voorstel, dat past bij de Jan van Eyck Academie, het belangrijkst. Behalve het inhoudelijke voorstel moet met een CV en eventuele bijlagen worden aangetoond dat de schrijver al enige tijd actief is in het literaire veld. Dit kan door het vermelden van eerdere publicaties, zichtbaarheid op podia, online platforms of belangrijke samenwerkingen.

Stuur je aanmelding uiterlijk dinsdag 1 juli 2025 naar Eva Prakken: e.prakken@letterenfonds.nl. Bij haar kun je ook terecht voor vragen over de residentie.

De selectie wordt gedaan in overleg met de Jan van Eyck Academie. Er wordt prioriteit gegeven aan schrijvers voor wie het verblijf aan de Jan van Eyck een wezenlijke bijdrage kan leveren aan hun artistieke en professionele ontwikkeling.